در این مقاله میخواهیم به بهترین غذاهای کمکی کودکان ۰ تا ۱۰ ماهگی بپردازیم. باید توجه داشته باشید که نوزادان و کودکان زیر یک سال به طور کلی به یک برنامهی غذایی دقیق و منظم نیاز دارند تا به خوبی وزن بگیرند و رشد کنند.
تغذیه عامل اصلی رشد کودک است. تغذیهی مناسب باعث رشد بهتر کودک میشود. در مقابل اگر در تغذیهی کودک اختلالی ایجاد شود به رشد جسمی و روحی کودک صدمه میزند.
به عنوان پدر و مادر باید بدانید چه مواد غذایی برای کودکتان نیاز است. و با افزایش سن کودکتان چگونه برنامهی غذایی او را تغییر دهید.
واکنشهای کودک بعد از خوردن غذا مهماند
مهمترین نکتهای که باید به آن دقت داشته باشید واکنش کودکتان پس از غذا دادن به او است. مهم نیست که کودک شما یک ماه دارد یا هشت ماه؛ هر زمان که به کودکتان غذا میدهید میتوانید حالتها و پریشانیهای او را در روزهای بعد، به غذایی که به او دادهاید نسبت دهید.
تا قبل از ۴ ماهگی سعی کنید از غذای کمکی برای کودک استفاده نکنید. با این کار از سیستم گوارشی کودکتان مواظبت میکنید.
در ماههای اول بهترین غذا برای کودک شیر مادر است. اگر کودک به شیر مادر واکنش خوبی نشان نداد از شیر خشک استفاده کنید.
از مهمترین و سختترین ماهها برای کودک و مادر، ماههای اولیه است. امکان دارد در این ماهها کودک ۱۰ درصد از وزن خود را از دست بدهد و لاغر شود، اما نگران نباشید. با تغذیهی مناسب پس از گذشت دو هفته نه تنها کودک وزن از دست رفته برایش جبران میشود بلکه چاقتر هم میشود.
مادران به تغذیه خود دقت داشته باشند
اگر کودکتان شیر مادر استفاده میکند، باید به عنوان مادر به تغذیهی خود دقت داشته باشید. امکان دارد کودک به آنزیمهایی که از طریق غذای مادر وارد شیر میشود حساسیت نشان دهید. حساسیت به صورت نشانههای مشکوکی بر روی پوست کودک نمایان میشود. پس از دیدن این نشانهها سریعا به دکتر مراجعه کنید.
دقت کنید به جای دادن حجم زیادی از شیر در یک وعده به کودکتان، تعداد وعدهها را بیشتر و فاصلهی آنها را کمتر کنید. و دقت داشته باشید که فاصلهی بین وعدهها نباید بیشتر از سه ساعت شود.
چه زمانی برای غذای کمکی مناسب است؟
در اواخر چهار ماهگی کودک امکان دارد نشانههایی از آمادگی برای غذای کمکی از خود نشان دهد. به عنوان مثال کودک بتواند سر خود را ثابت نگه دارد، با کمک شما بنشیند و یا زمانی که شما غذا میخورید از خود علاقه نشان دهد. تغییر غذای کودک از مایع به جامد بسیار حساس است. بنابراین کودک را مجبور به خوردن غذای جامد نکنید.
به طور متوسط کودکان بین ۵ تا ۸ ماهگی باید ۳ برابر وزن اولیهی خود را بدست آورده باشند. از ماه ۶ به بعد میتوانید از ترکیب سبزیجات، مرغ و گوشت در غذای او که به صورت سوپ است استفاده کنید. از اضافه کردن چاشنی به غذای کودک نترسید زیرا او قبلا این چاشنیها را در شیری که مصرف کرده چشیده است. فراموش نکنید که شیر همچنان غذای اصلی اوست.
نیاز به غذای کمکی بیشتر
کودکان از ماههای ۹ و ۱۰ توانایی این را دارند تا اسباببازیهای خود را بگیرند و سینهخیز بروند. انجام این کار کالری زیادی میسوزاند. و همچنین کودک در این ماه دندان در میآورد. که باعث میشود روند افزایش وزن به کندی پیش رود. در این زمان کودک برای حفظ وزن خود به غذای کمکی بیشتری نیاز دارد. کودکان در ماه ده احساس استقلال بیشتری دارند و میخواهند با قاشق غذا بخورند که بهتر است این اجازه را به آنها بدهید.
در نهایت در غذا دادن به کودکتان افراط نکنید. در طول روز بیشتر از نصف استکان به او آبمیوه ندهید. همچنین غذا را زیاد برای او له نکنید تا به شکل مایع در بیاید زیرا امکان دارد کودکتان مهارت بلعیدن و جویدن را پیدا نکند. محل سرو غذا برای کودکتان را با اسباب بازی های ایمن و زیرانداز های مناسب و نرم جذاب و دوست داشتنی کنید تا زمان غذا خوردن برایشان تجربه شادی باشد. در این مقاله در رابطه با بهترین غذاهای کمکی کودکان ۰ تا ۱۰ ماهگی صحبت کردیم، برای سنین بالاتر شرایط متفاوت خواهد بود.