دنیای دایناسورها به ما قبل تاریخ برمیگردد؛ زمانی که بشر بر روی زمین وجود نداشت. دایناسورها در گروه خزندگان قرار میگیرند و با تخم گذاری تولید مثل میکردند. این جانوران عظیم الجثه همیشه برای کودکان پر از شگفتی بودهاند. با خواندن این مطلب میتوانید به پرسشهای بسیاری از طرف کودک خود پاسخ دهید. پس با ما همراه باشید.
ابتدا بهتر است کمی با نام این موجودات شگفت انگیز آشنا شوید.
اسامی مشهورترینهای دنیای دایناسورها
- استمنوسوکوس (تاجدار سوسمار)
- راجاسور
- پراکیوسوروس
- ترانادان (بیدندان پرنده)
- کارچرادانتوسوروس
- آرژانتیناسور
- اسپینوسوروس (دایناسور تیغی)
- ماجونگاسوروس
- انتلودون (کامل دندان)
- ماپوسوروس
- فوروسراسید (دهشت مرغان)
- استگوسور (دایناسور سقفی)
- الوسور
- پلسیوسوروس
- گورگونوپسیدها (زشت سیمایان)
- یوتارپتور
- مسکوپس
- تیرانوسوروس (تی رکس)
- ایچیوساروس (ماهی خزنده)
- کتزلکوآتلوس
- جیگانوتوسورس
- ترودون
- لیوپلرودون
- آنکیلوسور
- کرونوسور
- تریسراتوپس (سه شاخ چهره)
- استراتیومیموس
- دراکورکس
- داینونیچوس
- گورگوسور (دایناسور شرزه)
- ولوسیراپتور
ویژگیهای دایناسورها
دایناسورها، حدود ۱۶۵ میلیون سال بر روی این کرهی خاکی زندگی کردهاند؛ اما ۶۶ میلیون سال قبل به طور مرموزی منقرض شدند. البته این موضوع برای ما خوشایند است، اینطور نیست؟
این موجودات در انواع مختلفی وجود داشتند. برخی از آنها روی دو پا راه میرفتند، برخی روی چهار پا و برخی از آنها قابلیت این را داشتند که هم روی دو پای خود راه بروند و هم چهار پا.
برخی از آنها شاخ داشتند و گونهای یال یا زره. اینکه دایناسورها چه رنگی بودهاند یا نقش و نگار بدن آنها چگونه بوده، نامعلوم است. پوست برخی از آنها بسیار زخیم و ناهموار بوده و برخی دیگر پرهای اولیه داشتهاند.
به طور کلی میتوان دایناسورها را به دو گروه گیاهخواران و گوشتخواران تقسیم کرد. برای مثال تریسراتوپس دایناسوری گیاهخوار بوده است و تی رکس دایناسوری گوشتخوار.
سرعت دایناسورها
سرعت دایناسورها با یکدیگر متفاوت بوده است. دایناسورهای گوشتخوار سرعت بسیار زیادی داشتهاند. آنها باید تند میدویدند تا موجودات دیگر را شکار کنند. اما دایناسورهای گیاهخوار نیازی به شکار کردن نداشتند. آنها جثهی بسیار بزرگ و سرعت کمی داشتند. به همین علت جانوران دیگر هم نمیتوانستند به راحتی شکارشان کنند.
فسیلهایی که امروزه از نقاط مختلف جهان کشف میشود، به پژوهشگران این امکان را میدهند تا سرعت دایناسورها را تخمین بزنند. این کار با اندازه گرفتن جاپاهای فسیل شده و طول پاهای این جانوران صورت میگیرد. در واقع هرچه فاصلهی بین جاپاهای یک دایناسور بیشتر باشد، میتوان نتیجه گرفت که تندتر حرکت میکرده است.
برای مثال دایناسور استراتیومیموس یکی از تندترینها بوده است. این دایناسورهای شترمرغمانند، پوشش زرهی یا شاخ حفاظتی نداشتهاند و باید برای حفظ جان خود با سرعت زیاد میدویدند.
براکیوسوروسها نیز کندترین گونه بودهاند. آنها وزنی بالغ بر ۵۰ تن داشتند و آنقدر بزرگ بودند که دویدن برایشان محال بوده است.
علت انقراض دایناسورها
برخورد یک جرم آسمانی با زمین، همه چیز را تغییر داد!
امروزه دانشمندان معتقدند احتمالا ستاره دنبالهداری که توسط میدان گرانشی سیاره مشتری از مدار خارج شده، عامل انقراض دایناسورها است. این جرم آسمانی که چیکشلوب نام دارد، پس از برخورد با زمین دهانهای به قطر ۱۵۰ کیلومتر و عمق ۲۰ کیلومتر برجای گذاشته است.
اما سوال این است که بعد از این برخورد چه بر سر زمین آمده؟
نظریات زیادی در این مورد وجود دارد. برخی بر این باورند که بعد از برخورد این شهاب سنگ، ابری از دود و غبار کرهی زمین را فرا گرفته و مانع از رسیدن نور خورشید به آن شده است. این اتفاق منجر به منجمد شدن کرهی زمین شده و حکومت دایناسورها به اتمام رسیده است.
از طرفی برخی دیگر بر این باورند که انتشار گازهای سمی، به دلیل فوران آتشفشانها در سرتاسر زمین، منجر به زیر و رو شدن دنیای دایناسورها شده است.
در هر صورت دایناسورها تنها قربانیان این فاجعه نبودهاند. تقریبا ۷۵ درصد از حیات روی کره زمین طی این رویداد کاملا از بین رفته است.
دنیای دایناسورها را به خانه بیاورید
امروزه تمام چیزی که از دایناسورها باقی مانده، فسیلهای آنهاست. این فسیلها ممکن است در هر جایی از این کرهی خاکی وجود داشته باشند؛ حتی جایی که شما زندگی میکنید.
شاید پیدا کردن فسیل این جانوران دشوار باشد، اما یک راه دیگر نیز وجود دارد. با دیوارپوش نمدی طرح دایناسور ترمه، دنیای دایناسورها را به اتاق فرزند خود بیاورید. دایناسورهای ترمه برخلاف ظاهر خشن دایناسورهای گذشته، بسیار دوست داشتنی و مهربان هستند. این میتواند یک انتخاب کارآمد و جذاب برای فرزند شما باشد؛ امتحان کنید!