دغدغهای که امکان دارد شما را به عنوان پدر و مادر درگیر کند و به فکر فرو ببرد این است که بهترین زمان برای بردن کودک به مهدکودک چه زمانی است.
برخی از مادران تصور میکنند به علت آنکه که میتوانند از کودک خود مراقبت کنند، باید او را تا سن ۶ سالگی نزد خود نگه دارند که این تصور اشتباهی است. از طرف دیگر برخی از مادران شاغل برای اینکه زودتر به کار خود برگردند کودک خود را از سن دو سالگی به مهدکودک میفرستند. فرستادن زودهنگام کودک به مهدکودک این احتمال را به وجود میآورد که او محبت کافی را از مادر خود دریافت نکند. این مسئله باعث میشود روحیه کودک آسیب ببیند. که در نهایت این امر در آینده برای کودک مشکلساز میشود.
برخی هم گمان میکنند پرستار میتواند این مشکل را حل کند. اما فراموش نکنید که هیچگاه پرستار نمیتواند جایگزین مناسبی برای محبت مادر باشد.
آغاز روند استقلال کودک
کودکان از بدو تولد دورهای از استقلال نسبی برایشان آغاز میشود. با اینکه کودک بیشتر در آغوش پدر و مادر است اما هر روز بیشتر به سمت مستقل شدن پیش میرود. کودکان از سن سه سالگی به بعد نیاز دارند تا روند استقلال و مهمتر از آن روند اجتماعی شدن را آغاز کنند. پس میتوان گفت در اکثر مواقع این سن بهترین زمان برای بردن کودک به مهدکودک است.
مهدکودک مکان مناسبی است که به کودکان کمک میکند تا این روند در مکانی امن صورت بگیرد. باید به کودکان کمک کرد که این مرحله را به خوبی طی کنند تا بتواند در آینده فردی مستقل و باکفایت شوند. رفتار پدر و مادر میتواند در شکلگیری اولین خاطرهی خوش او از رسیدن به استقلال نقش مهمی داشته باشد.
نشانههای استقلال کودک چیست؟
اولین قدم برای اینکه کودک آمادهی رفتن به مهدکودک شود این است که او باید از استقلال نسبی برخوردار باشد. به طور مثال کودک شما باید بتواند به تنهایی غذا بخورد، به تنهایی بخوابد و به طور کلی به یک استقلال حداقلی رسیده باشد.
حق کودکی کردن را از کودک خود نگیرید. اجازه دهید کشف کنند، چرا که بخش زیادی از ادراک و فهم از طریق کشف کردن صورت میگیرد. شما به عنوان پدر و مادر تنها میتوانید با ایجاد شرایط مناسب و فضایی امن برای کودک خود به او کمک کنید تا حس کنجکاویش تقویت شود و بتواند کشف کند و چیزهای جدیدی را تجربه کند و یاد بگیرد.
همچنین کودکان پیش از ورود به دبستان نیاز دارند تا تجربهی هم زیستی مسالمت آمیزی در کنار همسن و سالان خود را داشته باشند. یا به عبارت دیگر باید هوش اجتماعی خود را تقویت کنند تا برای حضور در مدرسه و انجام فعالیتهای مربوط به آن آماده شوند. مهدکودک فضای مناسبی برای کمک به این امر است.
ترس از رفتن به مهدکودک
اگر به نظر میرسد کودک از رفتن به مهدکودک ترس دارد، شما به عنوان والدین کودک باید تلاش کنید که به تدریج او را با محیط جدید آشنا کنید. قبل از ورود به مهدکودک برای او توضیح دهید که در آنجا میتواند بازی کند، کارهای تازه یاد بگیرد و دوستهای جدید پیدا کند. در آغاز ورود به مهدکودک، کودک را با مربیاش آشنا کنید. بهتر است پدر یا مادر تا زمانی که کودک شروع به بازی میکند در کنار او بماند. با این روند کودکان میتوانند به تدریج زمان بیشتری را در مهدکودک بمانند. تا جایی که آنها خودشان میخواهند جزیی از بقیهی گروهها شوند.
در آخر توجه داشته باشید که حتما خودتان به دنبال کودک بروید و هرگز برای بردن او به خانه دیر نکنید تا کودک احساس ناامنی نکند.
از جمله عوامل محیطی که امروزه در رشد سالم کودک و تربیت صحیح او نقش دارد مهدکودک است، پس در انتخاب آن دقت کنید.
- مهد کودکی را انتخاب کنید که از دیوارپوش های ایمن و جذاب برای کودکان مانند دیوارپوش های نمدی استفاده کرده باشند.
- ایمن بودن محیط مهدکودک علاوه بر ایجاد حس آرامش خاطر برای والدین به کودکان آزادی عمل بیشتری میدهد.
- استفاده از فرش و زیرانداز های بازی با سناریوهای جذاب و سطحی نرم یکی دیگر از نکاتیست که یک مهدکودک مناسب حتما آن را رعایت می کند.
در نهایت کودکانی که بالای سه سال سن دارند از مهدکودکی که بتوانند در آنجا خوشحال باشند و تعامل با دیگران را یاد بگیرند، سود میبرند.