آموزش حقوق شهروندی به کودکان امر بسیار مهمی است و آن را باید از سنین کم آغاز کرد چرا که این امر میتواند در روند بهبود زندگی آنان و آیندهی کشور موثر باشد. کودکان آیندهی یک کشور هستند و همانطور که میدانید هر کشور و شهری قوانین و مقررات خاص خودش را دارد. به طور کلی عبارت شهروندی به این معناست که چگونه میتوان در یک کشور و یا شهر با توجه به قوانین و اصولی که دارد زندگی کنیم.
همانطور که میدانید هیچ فردی با حق و حقوقی به دنیا نمیآید و این کشورها و جوامع هستند که تعیین میکنند، چه حقوقی را به شهروندان خود بدهند. به طور معمول خانه و خانواده امنترین، مطمئنترین و سالمترین مکان برای رشد و آموزش کودکان میباشند. در نتیجه پدر و مادرها موظف هستند برای جلوگیری از خطرات احتمالی از همان کودکی آموزشهای اولیه دربارهی حقوق شهروندی را برای کودکان خود شروع کنند.
حال سوال این است که چگونه میتوان این حقوق را به کودکان خود یاد دهیم؟

حقوق شهروندی و تاثیر آنها بر زندگی کودکان
کودکان از همان ابتدا باید بدانند که هر شهروندی حق استفاده از حداقل امکانات انسانی را دارد و این حداقل امکانات انسانی عبارتند از، خدمات بهداشتی و آموزشی، تغذیه مناسب و سر پناهی برای زندگی، که حق هر شهروندی میباشند.
از دیگر مسائل مهمی که والدین باید به کودکان خود آموزش دهند، حریم خصوصی است. کودکان به طور کلی وجودی مستقل دارند و این حق را دارند که در برخی از موارد، زیر نظر والدین به خود تکیه کنند. در نتیجه والدین باید به گونهای وارد زوایای مختلف زندگی کودک خود شوند که او تمایل داشته باشد. این دسته از رفتارهای والدین، به کودک این آموزش را میدهند که حریم خصوصی و استقلال دیگران نیز باید درک شود.
امنیت حق هر شهروندی است. کودکان باید در شهری که زندگی میکنند احساس امنیت کنند. آنها باید در محیطی سالم و بدون خطراتی که سلامت روانی و جسمی کودک را تهدید میکنند، زندگی کنند. این امر از مهمترین حقوق شهروندی هر فرد به حساب میآید.
به عنوان والدین آموزش برابری را هیچگاه فراموش نکنید. انسانها فارغ از جنس، مذهب، رنگ پوست و نژاد باید از حقوق شهروندی برابری برخوردار باشند.

مهارتهای مهم در آموزش حقوق شهروندی به کودکان
خطر را بشناسید: در مرحلهی اول کودکان از همان سنین پایین باید توانایی شناخت خطر را پیدا کنند و نسبت به خطرهای احتمالی مانند سواستفاده از آنان آگاهی کامل داشته باشند.
اجتماعی باشید: اجتماعی بودن یک مهارت است و به طورکلی کودکان اجتماعی، متعهد هستند. متعهد بودن، مسئولیت پذیری را به همراه دارد. کودکانی که متعهد باشند در جامعه احساس مسئولیت بیشتری دارند و در آینده درک درستی از موثر بودن در جامعه پیدا میکنند.
همدلی را فراموش نکنید: کودکان با داشتن این مهارت میتوانند دیگران را نیز در نظر بگیرند. همدلی مهارتی است کودکان با آن میتوانند به حقوق شهروندی دیگران احترام بگذارند و یاد میگیرند نظر دیگران نیز مهم میباشد.
در آخر، نکتهای که دربارهی آموزش حقوق شهروندی به کودکان خود باید به آن دقت کنید این است که در آموزش نباید آنان را به صورت مستقیم مورد خطاب قرار داد. این دسته از آموزشها که تاثیر بسیار زیادی بر روی ذهنیت کودکان دارند، به ویژه در سنین پایین باید به صورت غیر مستقیم صورت بگیرد.
به عنوان مثال همانطور که میدانید کار اصلی کودکان بازی کردن است، در نتیجه میتوانید با بازی، کار دستی، نقاشی و … به راحتی کودکان خود را در این مسیر همراهی کنید. از دیگر روشهای آموزش غیر مستقیم که اغلب برای سنین پایین استفاده میشود، بهرهگیری از دیوار پوشها میباشد. برای آموزش حقوق شهروندی به کودکان، والدین میتوانند از دیوارپوش طرح شهر کمک بگیرند و به راحتی این امر را به کودک خود آموزش دهند.
به عنوان والدین چقدر به آموزش حقوق شهروندی به کودک خود اهمیت میدهید؟