والدین در رشد کودکان خود بسیار حساس هستند و راه رفتن کودکان یکی از مهمترین مواردی است که والدین برای آن ذوق دارند و بسیار به آن توجه میکنند. کودکان برای راه رفتن باید مراحلی همچون نشستن، خزیدن، ایستادن، کشیدن و هل دادن را طی کنند. فراموش نکنید رشد هیچ دو کودکی شبیه به هم نمیباشد پس هیچگاه رشد کودک خود را با رشد کودکی دیگر مقایسه نکنید.
به طور کلی کودکان در سال اول زندگی خود در حال تقویت عضلات خود هستند. اکثر کودکان در ماههای ۹ تا ۱۲ اولین قدمهای خود را برمیدارند و زمانی که ۱۴ یا ۱۵ ماهه شدند دیگر میتوانند به راحتی و به تنهایی راه بروند. اگر کودک شما در طی این ماهها شروع به راه رفتن نکرد، نگران نشوید. این تاخیر تا ۱۶ و یا ۱۷ ماهگی طبیعی و نرمال میباشد.
در این مقاله به علل تاخیر در راه رفتن کودکان و راههای کمک کردن به کودکان میپردازیم:

چرا برخی از کودکان دیر راه میافتند؟
کودکانی که از اضافه وزن رنج میبرند اصولا دیرتر و به سختی شروع به راه رفتن میکنند. والدین باید در انتخاب لباس کودکان خود در فصلهای سرد، دقت کنند. لباسهای بیش از اندازه ضخیم سبب میشوند تا حرکات دست و پای کودکان بسیار کند شوند.
ممکن است کودک شما دارای نارسایی مغزی باشد. به این معنا که کودک از هوشی معمولی بهرمند است ولی به یک نقص که به نقص تحرک مغزی مشهور است، دچار میباشد که این امر باعث میشود در تعادل و راه رفتن او تاخیر ایجاد شود.
کودکانی که به آنها اجازه فعالیت به هر دلیلی داده نشدهاست، دیرتر از سایر کودکان راه میافتند. علت این امر ضعفی میباشد که در ماهیچه کودکان بوجود آمدهاست.
در بالا برخی از عوامل تاخیر در راه رفتن کودکان را بیان کردیم. اما به طور کلی همهی این موارد سبب میشوند تا کودکان علاوه بر اینکه در مهارتهای حرکتی مشکل داشته باشند، در مهارتهای اجرایی نیز مشکل داشته باشند.
ممکن است برای برخی از والدین این سوال پیش آید که آیا پاهای کمانی کودکان میتوانند سبب اختلال در راه رفتن آنها شوند؟ پاسخ این سوال خیر است. کودکان با پاهای کمانی نیز میتوانند راه بروند و در برخی از موارد تا ۲ سالگی این مشکل حل میشود. اگر این مشکل تا ۲ سالگی باز هم حل نشد، کودکان میتوانند راه بروند. اما باید بدانید پاهای کمانی در شکلگیری مفصل زانو بسیار تاثیر گذار میباشد.

چگونه میتوانید به راه رفتن کودکتان کمک کنید؟
به کودکان خود در این زمینه اعتماد کنید. اجازه دهید آنها به گونهای که میخواهند و با سرعت دلخواهشان شروع به راه رفتن کنند. برخی از والدین زمانی که میبینند از سن معمول کودک برای راه رفتن گذشتهاست، سریع از واکر و یا روروئک استفاده میکنند. پزشکان و متخصصان کودک و ارتوپد استفاده از این دسته وسایل را ممنوع کردهاند. آنها بر این باور هستند که این وسایل راه رفتن را برای کودکان بسیار آسان میکنند و مانع رشد عضلات و مفاصل کودکان میشوند. همچنین استفاده از آنها اصلا ایمن نمیباشد.
همانطور که میدانید شغل اصلی کودکان بازی کردن میباشد. با استفاده از وسایل ایمن، مطمئن و با کیفیت میتوانید در مسیر یادگیری راه رفتن کودکتان، او را همراهی کنید. به عنوان مثال با استفاده از فرشهای بازی میتوانید بازیهای متنوعی برای بهبود راه رفتن کودکتان انجام دهید.
سعی کنید وسایل مورد علاقهی کودکتان را در جاهای بلند، به طوری که قد کودک برسد، قرار دهید. با این کار کودک تلاش میکند تا خودش را به اسباببازیها برساند و ناخودآگاه در حال تمرین مهارت حفظ تعادل میباشد.
از سنین کم، یعنی قبل از سن راه افتادن کودکان، آنها را ترغیب به بازی کردن با وسیلهی چرخداری که باید آن را هل دهند،کنند.
شما به عنوان والدین از چه راههایی برای کمک به راه رفتن کودکان خود میکنید؟