به عنوان پدر و مادر داشتن کودک تنبل و شلخته بسیار ناخوشایند و سخت است. به طور کلی تنبلی یک ویژگی و خصلت بد و نامطلوب است که شکلگیری آن از کودکی آغاز میشوند. کودکان تنبل نمیتوانند یک کار را به تنهایی انجام دهند و یا اگر کاری را به تنهایی آغاز کرده اند ، نمیتوانند به پایان برسانند. با گذشت زمان تنبلی در مراحل رشد کودک تاثیر خود را میگذارد و به یک عادت همیشگی تبدیل میشود. این دسته از کودکان در آینده برای رسیدن به اهداف خودشان دچار مشکل میشوند. به طور قطع میتوان گفت اگر تنبلی کودکان به موقع درمان نشود، در رفتارهای بزرگسالی خودش را نشان میدهد.
در ادامه نشانههای تنبلی در کودکان، علل شکلگیری تنبلی در کودکان و چگونگی رفتار با این دسته از کودکان را بیان میکنیم تا در این مسیر بتوانیم شما را به عنوان پدر و مادرها همراهی کنیم.

کودک تنبل چه نشانههایی را به همراه دارد؟
همانطور که گفتهایم یکی از نشانههای کودک تنبل تمام نکردن و یا حتی شروع نکردن کاری میباشد. کودک تنبل از اعتماد به نفس پایینی برخوردار است و تلاش و انگیزهی کافی را برای تمام کردن کاری را که شروع کردهاست را ندارد.
از دیگر نشانههای کودک میتوان به پشتکار نداشتنش اشاره کرد. این دسته از کودکان بیتفاوت هستند و تلاش و تکاپویی برای حل مشکلات خود ندارند. پتانسیل پایینی که این کودکان دارند سبب میشود تا در آینده با مشکلات زیادی روبهرو شوند. کودکان تنبل از دقت وتمرکز پایینی برخوردار هستند اما در مقابل رویا پردازان قوی هستند. کمک گرفتن از دیگران یکی دیگر از نشانههای تنبلی است که باید به آن توجه کرد. کمک گرفتن از دیگران به این معناست که کودک تنبل در کارهایش نمیتواند به خودش متکی باشد و باید از دیگران کمک بگیرد.کودکانی که در این دسته قرار دارند، بهانهتراشان ماهری هستند. آنها برای اکثر فعالیتها مانند ورزش کردن بهانه میآورند و از انجام دادن کار مورد نظر شانه خالی میکنند.

چه دلایلی باعث تنبلی کودکان میشوند؟
زندگی شهری و پیشرفت تکنولوژی و افزایش بازیهای مجازی و کامپیوتری باعث شده تا کودکان کم تحرک و در برخی از موارد بی تحرک شوند. این امر سبب شده تا کودکان برای انجام دادن کارهایشان نظم و برنامه نداشته باشند. نداشتن برنامه و نظم در انجام کارها اهمال کاری و تنبلی را به همراه دارد. اما در برخی از موارد کودکان به انجام دادن برخی از کارها علاقه ندارند و آن کار را انجام نمیدهند. باید توجه داشته باشید که امر دیگر از تنبلی و اهمال کاری کودک نمیباشد. به عنوان پدر و مادر کودک باید بتوانید به خوبی این دسته از مسائل را تفکیک کنید و علت درست انجام ندادن کار را تشخیص دهید.
کمالگرایی کودکان را فراموش نکنید. برخی از کودکان به دلیل اینکه کمالگرا هستند کاری را شروع نمیکنند. به طورکلی افراد کمالگرا با توجه به استانداردهایی که دارند برای انجام کار مورد نظرشان باید انرژی و وقت زیادی را مصرف کنند تا به استاندارد مورد نظرشان برسند، اما آنها در سنین کم آنقدر انرژی ندارند تا به ایدهالی که میخواهند برسند در نتیجه انجام دادن کار مورد نظر را به تعویق میاندارند.

با کودک تنبل چگونه رفتار کنیم؟
برای داشتن رفتاری مناسب با این کودکان بهتر است ریشهی تنبلی آنان را پیدا کنید. مسئلهی تنبلی در کودکان امری بسیار مهم است که اگر در دوران کودکی آن را درمان نکنید بخشی از وجود کودک میشود و درمان کردن تنبلی در سنین بالاتر کار بسیار دشواری است. در این مسیر تشویق کردن کودکتان را فراموش نکنید. زمانی که کودک کار درستی را انجام میدهد او را تشویق کنید. سعی کنید کارها و فعالیتهایی را که دوست دارد برای کودک تنبلتان تعیین کنید و میتوانید از پاداش دادن برای انجام کارها کمک بگیرید. با اینکار توانستهاید تا حد زیادی احساس تعهد را در کودکتان ترغیب کنید. بهترین راه برای یاد دادن یک کار خوب به کودکتان این است که در کنار او خودتان نیز آن کار را انجام دهید. با این کار به کودک خود انگیزه میدهید تا بهتر کار و فعالیت مورد نظر را انجام دهد.
سعی کنید آرامش را در خانه برای او فراهم کنید. روانشناسان کودک میگویند کودکانی که در شرایط بهتر، آسایش و آرامش بیشتری رشد میکنند، راحتتر میتوان اختلالات آنان را درمان کرد. در نهایت شما به عنوان پدر و مادر باید در این مسیر بسیار صبور و آگاه باشید. یک رفتار نابجا و یا پاسخی نادرست به کودکتان میتواند نتیجهی عکس داشته باشد.
شما از چه راهی را برای مقابله با تنبلی کودکتان کمک میگیرید؟