آگاهی دربارهی خواب کودکان رازی است که پدر و مادرها باید آن را کشف کنند. یکی از گیجکنندهترین و مهمترین مسائلی که برای والدین در ابتدای راه پیش میآید، خواب کودکان است. بینظمی که خواب کودک در ابتدای راه دارد یکی از بزرگترین معضلاتی است که هر خانواده با آن درگیر میباشند. فراموش نکنید کودکان نوپا همانند بزرگسالان نمیخوابند. همانطور که در بین بزرگسالان برخی دارای خواب سبک هستند و برخی خواب سنگین دارند، تفاوتهای فردی در چگونگی خواب بین نوزادان نیز وجود دارد پس هیچگاه وضعیت خواب کودک خود را با دیگر کودکان مقایسه نکنید.
برخی از کودکان تا جایی که میتوانند در برابر خواب مقاومت میکنند اما در مقابل برخی از کودکان زود تسلیم خواب میشوند. بینظمی و بی برنامگی در خواب کودکان هم میتواند به سلامت خود کودک آسیب برساند و هم میتواند در زندگی کاری و شخصی والدین اختلال ایجاد کند. با کمی صبر، حوصله، تلاش و ایجاد یک الگوی درست برای خواب کودک میتوان مسئلهی بیخوابی آنها را حل و درمان کرد.
در ادامه به برخی از علل بیخوابی کودکان بیان میکنیم:

خواب روز، خواب شب را از بین میبرد!
برخی از کودکان ساعتهای طولانی را در طول روز میخوابند، به این معنا که با ساعت بدنی معکوس متولد شدهاند. والدین در روزهای اول بسیار خوشحال هستند که کودکشان آرام و خواب است و میتوانند به راحتی به کارهای خود برسند غافل از اینکه خواب بیش از اندازهی کودک در طول روز سبب میشود تا او در طول شب هوشیارتر باشد و اجازه ندهد که والدین استراحت کنند. در چند ماه اول زندگی کودک نباید از او توقع داشته باشید که ساعت خواب منظمی داشته باشد چرا که بدن و مغز کودک هنوز به چرخهی درست شب و روز عادت نکردهاست.
شما میتوانید با حمام بردن او قبل از ساعت خواب و یا تاریک کردن کامل اتاق در هنگام شب او را در سازگاری با شرایط جدید همراهی کنید. برای خواباندن کودک در شب و داشتن برنامه و روتینی منظم برای خواب او به شما پیشنهاد میکنیم تا مقالهی روتینهایی برای بهتر خوابیدن کودک را مطالعه کنید. در طول روز نیز میتوانید با کنار زدن پردههای خانه و بهرهگیری از نور خورشید به سرعت بخشیدن به این روند کمک کنید. در این مسیر هیچگاه کودک خود را به زور و اجبار بیدار نگه ندارید.

خواب غیر پیشبینی کودکان
ساعت خواب کودکان در ماههای اول به گونهای میباشد که ممکن است والدین را گیج کند. شاید کودک شما در هفتهی اول شب و روز خود را در خواب بگذراند. اما نکتهی این مسئله این است که کودکان بیشتر از ۲ تا ۴ ساعت را نمیتوانند به صورت مداوم بخوابند. میانگین ساعت خواب کودکان در ماه اول، ۱۴ تا ۱۸ ساعت در شبانه روز میباشد و زمانی که یک ماهشان میشود ساعت خواب گفته شده به ۱۲ تا ۱۶ ساعت تغییر میکند. دقت کنید که این امر در هر نوزاد متفاوت است، برخی بیشتر و برخی کمتر از میانگینی که گفته شد میخوابند.

سکوت و آرامش برای خواب کودکان لازم نیست!
نوزدان و کودکان نوپا در سر و صدا و حتی نور زیاد نیز میتوانند بخوابند پس در نتیجه در ابتدای راه لازم نیست زمانی که کودکتان خواب است آهسته صحبت کنید و یا بر روی انگشتان پایتان راه بروید. بسیاری از کودکان در مکانی که یک صدای تکرار شونده مانند صدای کولر و یا صدای موسیقی نیز میتوانند بخوابند. علت امر گفته شده این است که درک کودکان در بدو تولد آنقدر زیاد نیست که بتواند به صدای خندیدن اطرافشان واکنش دهند. این دسته از عوامل در خواب کودک اختلالی ایجاد نمیکنند، حتی شما میتوانید در هنگام خواب نوزاد خود او را به این طرف و آن طرف ببرید بدون آن که نگران بر هم زدن خواب او باشید.

سادگی فضا را فراموش نکنید!
نوزادان و کودکان نوپا به هیچ وجه نیاز به تختی مجهز به ضربهگیر، چند پتو نرم و گرم و یا دو عدد بالش ندارند. اگر کودک خود را در فضایی ساده بخوابانید قطعا راحتی بیشتری را برای او به ارمغان آوردهاید. اگر به عنوان پدر و مادر نگران ایمنی کودک خود هستید، بهترین و ایمنترین حالت برای خواباندن کودکتان این است که او را به پشت بخوابانیدو از هرچیزی که امکان دارد باعث بسته شدن راه تنفسیاش شود دوری کنید.
در نهایت فراموش نکنید که در هیچ مسئلهای کودک خود را مجبور به انجام کاری نکنید و تنها با هم مسیر شدن با کودک خود، او را همراهی کنید.
کودک شما در خوابیدن چه ویژگی منحصر به فردی دارد؟