خلاقیت کودکان نقش بسیار مهمی در آینده آنها دارد و داشتن کودکی خلاق آرزوی هر پدر و مادری میباشد و اصولا والدین در این راه بسیار سعی و تلاش میکنند اما نتیجهی دلخواه را نمیگیرند، علت این امر چیست؟ به طور کلی خلاقیت به کودکان کمک میکند تا آسانتر مسئله و مشکلات را حل کنند و به راحتی بتوانند از چالشهایی که برایشان پیش آمده با ذهنی باز و آگاه عبور کنند. شاید برایتان سوال پیش آید که خلاقیت چگونه میتواند در حل مسئله به کودک کمک کند؟
پاسخ این سوال این است که کودک خلاق با توجه به شرایطی که برایش پیش آمده میتوانند راه حلهای متفاوت ارائه دهد و بهترین آن را انتخاب کند. بخشی از خلاقیت تنها مربوط به استعداد کودکان میباشد و بخش دیگر آن مربوط به تمرین، نظم بخشی و پرورش آن است که از اهمیت بیشتری برخوردار است و به طور کلی خلاقیت یک مهارت است و مانند هر مهارت دیگری میتوان آن را کسب کرد. به عنوان پدر و مادر فراموش نکنید مهمترین نقش را در پرورش خلاقیت کودکتان را شما ایفا میکنید و در این راه شما باید با آگاهی و صبر کودک خود را همراهی کنید.
روشهای بسیاری برای افزایش خلاقیت کودکان وجود دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.

خلاقیت کودکان با اشتباه کردن بدست میآید!
به دلیل اشتباه کردن، کودک خود را سرزنش نکنید. کودکانی که از اشتباه کردن بترسند در ابتدا کنجکاویشان سرکوب میشود و پس آن خلاقیتشان. اگر کودک شما از انجام اشتباهی ناامید شد و احساس شکست کرد سعی کنید با او صحبت کنید و برای جبران اشتباهش کودک خود را راهنمایی کنید و با جملاتی همچون سعی کن دوباره انجامش دهی او را همراهی کنید. سعی کنید هیچگاه خودتان اشتباه کودک را درست نکنید و به خودش اجازهی این را کار دهید. در این مسیر تشویق کردن را فراموش نکنید. پس از آنکه کودک توانست اشتباهش را جبران کند، تشویقش کنید.

وسواس داشتن برابر با نداشتن خلاقیت
وسواس و تمیزی بیش از اندازه در سنین پایین جلوی پرورش و رشد خلاقیت کودک را میگیرد. اصولا مادران بر روی تمیزی خانه بسیار حساس هستند و اجازه نمیدهند کودکان تاحدی آزادانه عمل کنند. کودکان و حتی بزرگسال زمانی که میخواهند خلاقیتی از خود نشان دهند به سرعت همه جا بهم ریخته میشود. برای راحتی خودتان سعی کنید در خانه یک اتاق را برای هر آنچه که کودک خواست انجام دهد اختصاص دهید و به کودکان خود اجازه دهید کثیفکاری کنند و گاهی اتاق خود را بهم بریزند.

برای کودک خود وقت بگذارید
بازی کردن کار و وظیفهی کودک است. با بازی کردن است که کودک دنیای خودش را میسازد. در طی این بازیها سعی کنید وارد دنیای بازی کودک خود شوید و نقشهایی را برعهده بگیرید و به دنیا و بازی کودک احترام بگذارید. فراموش نکنید در همهی موارد باید تعادل وجود داشته باشد. رفتارهای کودک را زیر ذره بین قرار ندهید. اگر کودک حس کند که همواره تحت نظارت است کمتر ریسک میکند که این امر خلاقیت کودک را کاهش میدهد. همیشه سعی کنید مشوق استقلال کودک خود باشید، خواهید دید که چگونه قوهی تخیل و خلاقیت کودک شکوفا میشود. این امر شاید برای والدینی که شاغل هستند سخت و دشوار باشد اما حتی نیم ساعت هم شده با کودک خود همراه شوید.

خلاقیت کودکان در گرو بازی در جمع
در جمع بازی کردن برای کودکان بسیار مفید است و مهارتهای ارتباطی آنها را افزایش میدهد. تمایل به تنهایی در کودکان اصلا نشانهی خوبی نیست. برخی از والدین به دلیل وسواسهایی که دارند اجازه نمیدهند تا کودکان با دیگر همسالان خود بازی کنند. به عنوان مثال میترسند کودک در این جمع حرف بد یاد بگیرد. این امر مسئلهی بدی نیست، مهم این است که به کودک خود یاد دهید که این حرف زشتی است و نباید آن را تکرار کند.
بازی کردن در جمع مزیتهای زیادی دارد که میتوان گفت مهمترین آنها افزایش خلاقیت کودکان است چراکه کودک در این جمع با نظرات دیگر کودکان مواجه میشود و این امر سبب میشود تا ذهن کودک بازتر و خلاقتر شود.
در نهایت در تمام این مسیر محدودیتهایی برای کودک در نظر بگیرید و مراقبت از او را فراموش نکنید. باید گفت که والدین مسئول پرورش و تربیت کودکان خود هستند. در این راه باید الگوی خوبی برای آنها باشید.