برخورد با رفتارهای چالش برانگیز فرزندان میتواند برای والدین سخت و ناامیدکننده باشد. همهی پدر و مادرها کم و بیش با یک سری رفتارها و عملکردهای تربیتی آشنا هستند. اما یک مرحله مقدماتی وجود دارد که غالبا هنگام برخورد با این رفتارها نادیده گرفته میشود. اصلی ترین نکته این است که در ابتدا از خود بپرسید چرا فرزند من اینگونه رفتار میکند؟ در این مقاله سعی داریم به شما در درک این موضوع کمک کنیم.
رسیدن به این درک ممکن است برای شما یک چالش بزرگ باشد، اما مهم این است که به یاد داشته باشید رفتار، نوعی ارتباط است. برای مثال همانطور که شما در هنگام استرس، زودرنج میشوید، کودکان نیز در زمان گرسنگی گریه میکنند. در هر سنی، ما دائما از طریق رفتار خود در حال برقراری ارتباط هستیم. هنگام تلاش برای درک این موضوع، مهم این است که بفهمید کدام رفتار کودک به این علت است که نشان دهد چه میخواهد و کدام نشانه این است که چیزی درست پیش نمیرود. در ادامه دلایل مختلفی را بیان میکنیم که ممکن است منجر به رفتار چالش برانگیز در کودکان شود:
برآورده نشدن انتظارات کودک
کودکان خردسال مرکز دنیای خود هستند و غالبا درک نمیکنند که همیشه نمیتوانند بلافاصله خواستهی خود را عملی کنند. آنها ممکن است از رفتارهای چالش برانگیز به عنوان راهی استفاده کنند که فورا نارضایتی خود را بروز دهند. مانند زمانی که کودک دیگری اسباببازی فرزند شما را میگیرد و او شروع به فریاد و کتک زدن آن کودک میکند.
انتظارات والدین و رفتارهای کودک
انتظارات شما از کودک به عنوان والدین، میتواند عامل مهمی در رفتارهای او باشد. والدین باید بر اساس سن و سطح رشد، انتظارات منصفانهای از فرزندان خود داشته باشند. باید به خاطر داشته باشید که هر کودکی بینظیر است و به تدریج از نظر ذهنی و جسمی رشد میکند. بنابراین مهم این است که فرزندان خود را با دیگران مقایسه نکنید. زمانی که انتظارات شما خیلی زیاد و یا برعکس خیلی کم باشد، ممکن است کودکان در پاسخ رفتارهای چالش برانگیزتری از خود نشان دهند.
کمبود توجه میتواند دلیل رفتارهای چالش برانگیز باشد
کودکان ممکن است در تلاش برای جلب توجه شما، رفتارهای نامناسبی از خود نشان دهند. کودکانی که احساس میکنند توجه کافی از سوی والدین خود ندارند به عنوان یک روش تضمین شده به رفتارهای نادرست متوسل میشوند، حتی اگر بدانند که تنبیه میشوند. باید بدانید که از نظر کودک، توجه منفی بهتر از عدم توجه است.
ایجاد تغییرات در پیرامون کودک
وقتی روالهای قابل پیشبینی برقرار شوند، مانند وعدههای غذایی روزانه و زمان خواب معین، کودکان به دلیل احساس امنیت بهترین عملکرد را دارند. تغییرات ناگهانی یا مکرر در کارهای روزمره کودک، محیط زندگی و یا مراقبان کودک، میتوانند آسیبزا باشند و باعث ایجاد استرس و عدم اطمینان کودک شوند.
مهارت گفتاری ضعیف دلیل رفتارهای چالش برانگیز
همانطور که در ابتدا گفتیم، رفتار نوعی ارتباط است. برای کودکانی که مهارت گفتاری آنها با سرعت کمتری رشد میکند، ارتباط برقرار کردن و گفتن نیازهایشان بسیار دشوار است. این ممکن است باعث ایجاد احساس نا امیدی و اضطراب در کودک شود. در نتیجه کودک احساسات خود را از طریق راههای دیگری بیان میکند که چندان خوشایند نیست.
تاثیر آسیبهای روحی در گذشته بر رفتارهای کودک
رفتارهای نامناسب میتوانند نشانه وجود آسیبهای روحی در کودکان باشند. برای درک بهتر رفتارهای چالش برانگیز کودکان باید این نکته را در نظر بگیرید که آیا کودک در گذشته حوادث دردناک و آسیبزایی را تجربه کرده است یا خیر. این وقایع میتوانند شدید باشند مانند خشونتهای خانگی یا به ظاهر جزئی مانند نقل مکانکردن از یک خانه به خانهای دیگر. در هر صورت، کودکان حوادث را عمیقا تجربه میکنند. اما ممکن است قدرت درک و پذیرفتن آن را نداشته باشند. بحث آسیبهای روحی بسیار پیچیده است و اغلب میتواند تاثیرات ماندگاری بر روی کودکان داشته باشد.
با توجه به مطالب گفته شده، شناسایی علت رفتارهای کودکان، اولین قدم در راه پر پیچ و خم درک احساسات کودکان است. اما هرگز از این هزارتو نترسید و در مواقعی که احساس میکنید قادر به کنترل شرایط و رفتارها نیستید، از یک مشاور کودک کمک بگیرید. مشاور میتواند برای درک هرچه بهتر رفتارهای کودک و کارهایی که میتوانید انجام دهید، مفید باشد. بازی هم یکی از راه هایی است که کودکان احساسات قلبی خود را راحت تر بیان می کنند. پلی مت های ترمه کیدز راهی ساده برای برقراری ارتباطی موثر تر با بچه هاست تا در میان هیاهوی بازی به صورت غیر مستقیم حرفهای دل دلبندانتان را بشنوید و همراهی مطمئن برایش باشد.