یکی از مهمترین دغدغههای پدر و مادرها تغذیه کودکان در هر سن است. اینکه چه چیزی را بخورد، چه چیزی را نخورد و یا حتی میزان غذا در هر سن چقدر است، دغدغهی بسیاری از والدین است. با توجه به اینکه نیازهای تغذیهای و مهارتهای رشدی همزمان با رشد کودک تغییر میکند، اهمیت به برنامهی غذایی کودک بسیار ضروری است. همچنین تغذیهی کودک در سالهای ابتدایی زندگی زمینه ساز رشد و سلامتی آنها در طول زندگی است.
اغلب والدین از همان ابتدا نگران غذا خوردن کودک خود هستند. با توجه به افزایش نرخ ۱۷ درصدی چاقی در کودکان میتوان فهمید که کودکان بیش از حد نیاز غذا دریافت میکنند. سوالی که پیش میآید این است که کودک چه مقدار غذا نیاز دارد تا بدن او ویتامینها و مواد مغذی لازم برای رشد را بدست آورد.
راهنمای تغذیهی کودک در هر سن
اگر به عنوان والدین کودک نگران غذای کودک خود هستید و دوست دارید به بهترین نحو در این مسیر همراه او باشید خواندن مقالهی زیر خالی از لطف نیست و تا حد زیادی به شما کمک میکند.
به طور کلی دقت داشته باشید که غذاهایی که در برنامه غذایی کودک قرار میدهید باید شامل غذاهای مورد علاقهی کودک باشد.
تغذیه کودکان از ۱ تا ۳ سالگی
کودکان به طور کلی در این سنین نیاز به ۱۲۰۰ تا ۱۴۰۰ کالری نیاز دارند.
توجه کنید که ممکن است سرعت رشد کودک از ۱ سالگی به بعد، ۳۰ درصد کاهش پیدا کند. به همین علت اشتهای او نیز کمتر میشود.
این نکته را فراموش نکنید که اشتهای کودک تا ۲ سالگی متغییر است و این امر کاملا طبیعی است. طبق تحقیقات انجام شده در دانشگاه کالیفرنیا، بیش از ۸۵ درصد والدین کودک خود را مجبور به غذا خوردن میکنند. مجبور کردن کودک به خوردن غذا زمانی که سیر است باعث میشود تا این امر تبدیل به یک عادت بد غذایی و در آینده به بیماری چاقی و اضافه وزن دچار شود. در این هنگام بهتر است به غریزهی غذایی خود کودک اعتماد کنید و زمانی که میگوید سیر است و بشقاب غذا را کنار میزند، دیگر او را مجبور نکنید.
تغذیه کودکان از ۴ سالگی تا ۶ سالگی
در حالی که دسترسی کودکان ۳ ساله و یا حتی کوچکتر به غذا کاملا دست شماست اما باید دقت داشته باشید کودکان بزرگتر ۴۰ درصد از کالری مورد نیازشان را از طریق خوردن چیزهای مختلف دور از چشم شما بدست میآورند. راه حل پیشنهادی برای جلوگیری از این امر میتواند این باشد که اندازهی میانوعده را کوچکتر کنید و سعی کنید میزان غذایی که کودک در وعدهی اصلی میخورد تا یک سوم افزایش دهید.
دقت کنید برخی از کودکان زمانی که ناراحت و یا بیحوصله هستند تمایل به خوردن غذا پیدا میکنند. این برای زمانی است که کودک شما نه گرسنه است و نه سیر و فقط برای اینکه خودش را مشغول کند دست به خوردن میزد. در این زمان برای مواجهه با این کار با کودک خود صحبت کنید و سعی کنید حسش را بفهمید و به او کمک کنید. با این کار شما کودک یاد میگیرد تا برای فرار از این موقعیت احساس خودش را با خوردن پنهان نکند.
تغذیه کودکان از ۷ سالگی تا ۹ سالگی
کودکان به طور متوسط در این سنین روزانه به ۱۴۰۰ تا ۱۹۵۰ کالری نیاز دارند.
باید به این نکته توجه داشته باشید که در این سنین سرعت رشد کودک شما کاهش پیدا میکند اما به کالری بیشتری نیاز دارد. چرا که در این سن تحرک کودکان به شدت افزایش پیدا میکند. همچنین کودکان در این سن تصمیم میگیرند که چه غذاهایی را بخورند، به عنوان پدر و مادر باید او را راهنمایی کنید تا از غذاهای سالم استفاده کنند.
همچنین در این سن مراقب وزن کودک خود باشید زیرا بچهها در این سن بیشتر اشتها به غذا خوردن دارند در نتیجه امکان اضافه وزن در آنها نیز بیشتر میشود. پیشنهاد میکنیم در این سن برای ورزش کودک خود برنامه ریزی کنید. برای قبل از ورزش به کودک خود لقمههایی که شامل کربوهیدرات هستند را بدهید و فراموش نکنید که او در حین ورزش به جز نوشیدنی به چیز دیگری احتیاج ندارد.
این نکات را نیز فراموش نکنید
- یکی از اصول تغذیه در سنین متفاوت این است که از رشوه دادن برای غذا خوردن به کودک خود خودداری کنید.
- در برنامه غذایی کودک در سنین متفاوت حتما سبزیجات قرار دهید. به عنوان مثال میتوانید در میانوعدهی کودک از سبزیجات کاملا شسته و پوست گرفته مانند هویج، خیار و کاهو که بهترین منبع ویتامینهای مورد نیاز کودک هستند، استفاده کنید.
- در برنامهی تغذیهی کودک نیاز نیست شما هر روز کالری مصرفی کودکتان را محاسبه کنید بلکه فقط باید مراقب باشید کودک شما به اندازهی کافی برای رشد، کالری دریافت میکند. اگر کودک شما کمتر و یا بیشتر از میزان مورد نیاز کالری دریافت کند، ممکن است در رشد او اختلال ایجاد شده باشد.
این موضوع چقدر برای شما اهمیت دارد و دربارهی آن چقدر مطالعه کردهاید؟ با اشتراک گذاشتن تجربه خود کمک کنید تا کودکان سالمتری داشته باشیم.