تربیت یک کودک کتابخوان و علاقمند به مطالعه میتواند بزرگترین کمک برای آیندهی او باشد. امروزه اهمیت کتابخوانی و تاثیر آن بر روی مغز و زندگی بر هیچکس پوشیده نیست. کودکان آمادهی یادگیری هستند و یکی از بهترین راهها، عادت کتابخوانیست. خواندن کتاب، قدرت درک کودکان و دایره لغات آنان را افزایش میدهد.
علاوه بر این به کودک این امکان را میدهد خلاقیت خود را شکوفا و به جای شخصیتهای مختلفی زندگی کند. برای آشنایی با دیگر مزیتهای کتاب، مقالهی «چرا کتاب خواندن برای کودکان مفید است؟» را مطالعه کنید. اما دائمی کردن این عادت مفید، نیازمند کارهایی ساده است که در ادامه برخی از آنها را مرور میکنیم.
والدین بهترین الگو برای کودک کتابخوان هستند
اگر خود با کتاب خواندن غریبهاید نباید از کودک چنین انتظاری داشته باشید. باید بدانید که کودکان تمامی رفتارها و حرفهای شما را زیر نظر دارند. پس در حضور آنها کتاب بخوانید و این کار را هر روز انجام دهید. به مرور کودک به اهمیت کتاب خواندن پی میبرد و علاقه نشان میدهد.
کتاب خواندن برای کودک را فراموش نکنید
از هر فرصتی استفاده کنید و برای فرزند خود کتاب بخوانید. موضوعاتی را انتخاب کنید که به آنها کنجکاوی نشان دهد. بعد از خواندن هر قسمت از کتاب، نظر کودک را بپرسید و اگر سوالی داشت با دقت جواب دهید.
باید بدانید که کتابخوان کردن کودک نیاز به صبوری و وقت گذاشتن دارد. در این مورد، شبها قبل از خواب میتواند یک فرصت عالی باشد. این کار را مداوم و بدون وقفه انجام دهید تا کودک وابسته به گوش دادن یا خواندن کتاب شود.
همچنین میتوانید همواره کتابی در کیف خود داشته باشید تا در مواقعی مثل منتظر ماندن در مطب دکتر، کودک را با آن سرگرم کنید.
کتابهای مختلف را در دسترس کودک قرار دهید
کتابهای مرتبط با کودکان را گوشه و کنار اتاقها بگذارید. کودک باید به راحتی به آنها دسترسی داشته باشد. همین که نگاه او به سمت کتابها برود کنجکاویاش باعث میشود آن را بردارد و ورق بزند.
توجه داشته باشید که محیط خانه تاثیر زیادی بر تربیت یک کودک کتابخوان دارد. پس نگران نامرتب شدن خانه نباشید و اجازه دهید در قسمتی از خانه کتابی قرار داشته باشد.
قفسهای را به کتابهای کودک اختصاص دهید
کودکان دوست دارند چیزهای مختلف را جمعآوری کنند. اگر بدانند قفسهای به کتابهای آنان تعلق دارد سعی میکنند به سلیقه خود آن را مرتب کرده و کتابهای بیشتری را در آن جای دهند. این کار نوعی تشویق برای آنها محسوب میشود. پس برای هر کدام از کودکان قفسهای جدا در نظر بگیرید و اجازه دهید کتابهای خود را آزادانه در آن بچیند.
برای تربیت یک کودک کتابخوان، او را با خود به کتابفروشی ببرید
کودکان باید با فضای کتابفروشیها آشنا شوند و زمانی را در بین قفسههای کتاب سپری کنند. بخش کتابهای کودکان میتواند باعث ذوق کودک و علاقمندی او به کتابخوانی شود. سعی کنید یک روز در هفته را به این کار اختصاص دهید. اینکه کودک در خرید کتاب، حق انتخاب داشته باشد بسیار برایش لذتبخش است.
کتابهای مصور، دنیایی جذاب برای کودک کتابخوان
معمولا کودکان به کتابهای مصور علاقهی بیشتری نشان میدهند. زمانی که کودک تصاویر کتاب مصور را ببیند و جملاتش را بخواند، هر دو سمت مغز او فعال می شوند. همچنین این کتابها تفاوتهای زیادی با قبل پیدا کردهاند و از نظر محتوایی قابل اهمیت هستند. پس از مزیتهای کتابهای مصور غافل نشوید و آنها را مهمان خانهی خود کنید.
از کودک کتابخوان خود سوال بپرسید
کتاب خواندن زمانی مفید است که بتوان از آن نکتهای یاد گرفت. کودک باید احساس کند که کتاب خواندنش فایدهای دارد. در این صورت دلسرد نمیشود و مشتاقتر از قبل ادامه میدهد.
با خواندن هر کتاب از فرزند خود بپرسید که چه درسی از آن گرفته است. در دل سادهترین قصهها و کتابها نیز درس و پندی وجود دارد. این کار اعتماد به نفس کودک را نیز بیشتر میکند و در مواقع نیاز میتواند به راحتی تصمیم گیری کند.
با توجه به شناختی که از فرزند خود دارید بهتر میتوانید تصمیم بگیرید که چه راهی برای علاقمند کردن او به کتاب بهتر است. اما در هر حال هیچگاه کودکان را تحت فشار قرار ندهید و مجبور به کتاب خواندن نکنید. این کار نتیجهی عکس خواهد داد.