ترس از تاریکی در کودکان امری طبیعی است. دلایل زیادی میتواند برای آن وجود داشته باشد. برای مثال کودکان از قوه تخیل بالایی برخوردارند و میتوانند در تاریکی هیولاهای ترسناکی را تصور کنند. همین امر باعث میشود احساس ترس کنند و از تاریکی فراری باشند. این ترس زمانی شدت میگیرد که والدین برای تنبیه کودک را در اتاقی تاریک زندانی کنند. این کار موجب وحشت و اضطراب بسیار زیاد کودک می شود و اگر بیشتر از ۶ ماه ادامه پیدا کند در عملکرد زندگی فردی، اجتماعی و شغلی فرد در بزرگسالی نیز تاثیر منفی میگذارد. خوشبختانه راهکارهای زیادی برای درمان این ترس وجود دارد که به بررسی برخی از آنها خواهیم پرداخت.
علت ترس از تاریکی در کودکان را کشف کنید
مهمترین کاری که برای مقابله با این ترس باید انجام شود، کشف علت آن است. دلایلی وجود دارد که فرزند شما از بودن در تاریکی واهمه دارد. باید این دلایل را پیدا کنید تا بتوانید به او کمک کنید. گاهی، بودن در تاریکی یادآور خاطرهای از گذشته یا تداعیکنندهی موقعیتیست. میتواند مربوط به مشکلات والدین، دوستان، مدرسه یا … باشد. همچنین ممکن است کودک شاهد ترس شخص دیگری از تاریکی بوده و تاثیر گرفته باشد. هر دلیل کوچک و بزرگی میتواند باعث این ترس و فوبیا باشد که در قدم اول برای درمان نیاز به شناخت دارد.
استفاده از چراغخواب
با روشن کردن یک چراغخواب تاریکی مطلق اتاق را از بین ببرید. این کار به کودک آرامش میدهد و باعث میشود نترسد. اما مراقب باشید چراغخواب را در زاویهای قراردهید که سایهی وسایل دیگر روی دیوار نیافتد. همانطور که گفتیم کودکان قدرت تخیل بالایی دارند و ممکن است سایهها را به موجودات ترسناک خیالی تشبیه کنند.
قبل از خواب زمانی را با کودک بگذرانید
برای کاهش ترس از تاریکی در کودکان، بعد از خاموش کردن چراغ اتاق چند دقیقه نزد آنها بنشینید و حرف بزنید. بهتر است درمورد علایق کودک با او صحبت کنید. میتوانید حتی قصهای که دوست دارد را برایش تعریف کنید. این کار باعث میشود ترس خود را فراموش کند و با آرامش به خواب رود.
سایه بازی به کاهش ترس از تاریکی کودکان کمک میکند
کودک باید عمیقا باور کند که اشیاء در تاریکی با روشنایی تفاوتی ندارند. برای این کار میتوانید چراغها را خاموش کنید و با استفاده از نور شمع یا یک چراغ، اشکال مختلفی با دستان خود درست کنید. کودک با مشاهدهی سایه ایجاد شده ترس خود را از دست میدهد و به بازی مشغول میشود. همچنین میتوانید سایهی وسایل اتاق را به او نشان دهید و هر کدام را نام ببرید. برای مثال سایهی یک لباس ممکن است در تاریکی ترسناک به نظر برسد. اما اگر منشا آن را به کودک نشان دهید متوجه میشود که ترسش بیمورد است.
برای کاهش ترس از تاریکی در کودکان آنها را درک کنید
ترس از تاریکی در کودکان نباید نقطه ضعفی برای آنان باشد. کودک باید احساس کند که از طرف پدر و مادر درک میشود. هیچگاه او را مورد سرزنش و تحقیر قرار ندهید و صبورانه در کنارش باشید. همواره به کودک یادآوری کنید که میتواند هر زمان که دوست دارد با شما صحبت کند. حتی اگر تجربهای مشابه از کودکی خود دارید بهتر است با او در میان بگذارید. کودک باید احساس کند که او را درک میکنید و چیزی برای خجالت کشیدن وجود ندارد.
راههای خلاقانهی دیگری نیز وجود دارد که با توجه به شناختی که از فرزند خود دارید میتوانید از آنها استفاده کنید. برای مقابله با ترس از تاریکی در کودکان میتوانید از روانشناس بالینی کودک نیز مشورت بگیرید. این کار روند درمان را سرعت میبخشد.