والدین وظیفه دارند آموزش مهارتهای مهم به کودکان را در الویت تربیت آنها قرار دهند. اینگونه مهارتها باعث میشوند فرزند شما آگاهتر رشد کند و در مواقع نیاز، زنگ خطر برای او به صدا درآید. البته همین ابتدا متذکر شویم که آگاهسازی نباید همراه با تعریف کردن داستانهای ترسناک باشد. این کار نتیجهای در پی نخواهد داشت و تنها استرس و اضطراب را به جان کودک میاندازد.
بهتر است خیلی آرام، حسابشده و منطقی مسائل مختلف را توضیح و آموزش دهید. در ادامه به توضیح برخی از این مهارتها می پردازیم.

راستگویی، اولین قدم در آموزش مهارتهای مهم به کودکان
همیشه بخاطر داشته باشید که والدین بسیار سختگیر فرزندان دروغگو تربیت میکنند. تحت هر شرایطی حامی فرزند خود باشید. اگر کودک احساس کند که ممکن است پدر و مادر از او عصبانی شوند، ممکن است به دروغگویی رو آورد. او باید عمیقا بداند که حتی اگر خطایی از او سربزند، باید با شما در میان بگذارد و از شما نترسد. در این صورت است که میتوانید مطمئن باشید همواره مشکلات و رازهای خود را با شما در میان میگذارد و کمک میگیرد.

محافظت از بدن خود، یکی از مهارتهای مهم و اساسی
کودک باید بداند که هیچکس حق ندارد بدون رضایت او بدنش را ببیند یا لمس کند. برای او توضیح دهید که قسمتهای خصوصی بدن چه هستند و فقط والدین و دکتر میتواند با اجازهی او به بدنش دست بزنند. زمانی که کودک در این مورد آگاهی داشته باشد میتواند از خود محافظت کند و مانع آزارهای احتمالی شود.
همچنین به فرزند خود بگویید که در صورت هر گونه اتفاقی سریعا به شما بگوید و از تهدید هیچکس نترسد. این مطلب میتواند در مورد بوسیدن یا در آغوش رفتن کودک نیز صادق باشد. هیچگاه فرزند خود را مجبور به بوسیدن کسی نکنید، حتی در مورد نزدیکترین افراد. به او اجازه دهید هر طور راحتتر است عمل کند و اگر در غیاب شما شخصی او را مجبور به این کار کرد سریعا به شما اطلاع دهد.

آموزش مهارتهای مهم به کودکان، مانند مهارت «نه» گفتن
کودک باید یاد بگیرد که حق «نه» گفتن دارد. حتی در برخورد با والدین نیز گاهی میتواند «نه» بگوید. به کودکان نگویید که بزرگترها همیشه درست میگویند و باید به حرفهایشان گوش داد.
فرزند خود را به گونهای تربیت کنید که قابلیت تشخیص رفتار درست از نادرست را داشته باشد و بتواند طبق نظر خود، در مقابل خواستههای نادرست و بیمارگونهی دیگران مقاومت کند.

صحبت نکردن با افرادی که نمی شناسند
به فرزند خود آموزش دهید که هرگز با غریبهها صحبت نکند. حتی اگر در مواقع ضروری نیز به کمک نیاز پیدا کرد، از افراد ناشناس کمک نگیرد. برای مثال اگر در خیابان گم شد حتما پیش پلیس برود و درخواست کمک کند. گرفتن هدیه، خوراکی و … نیز در این مسئله صدق میکند.

احساس با ارزش بودن
آموزش مهارتهای مهم به کودکان میتواند بخشهای مختلفی را در بر بگیرد. اینکه کودک عمیقا احساس کند که ارزشمند است، مسئلهی بسیار مهمیست. در تک تک صحبتها و رفتارهای خود مراقب این موضوع باشید. به بیاهمیتترین حرفهایشان نیز با دقت گوش داده و پاسخ دهید.
گاهی یک خنده در لحظهی نادرست، میتواند باعث خدشهدار شدن احساسات و اعتماد به نفس کودک شود. در این صورت است که نمیتوانید توقع داشته باشید دفعهی بعد نیز افکار و مشکلات خود را با شما در میان بگذارد.

رازداری نکردن
رازداری کردن کودکان اصلا به صلاح آنان نیست. به فرزندان خود آموزش دهید که دور از چشم شما هیچ رازی نباید بین آنها و دیگران باشد. اغلب کودکآزاریها از همین موضوع سرچشمه میگیرد. با گفتن این حرف به کودک که برای مثال تماس بدنی بین من و تو یک راز است، باعث میشوند کودک این موضوع را از شما پنهان کند.
کودک باید فرق راز خوب و بد را متوجه شود. برای مثال اگر مادر و فرزند قصد دارند برای پدر تولد بگیرند، این میشود یک راز خوب که باید از پدر پنهان شود.

مهارتهای مهم، حتی میتواند شامل قانونشکنی نیز باشد
بله درست متوجه شدید! شما باید به فرزند خود آموزش دهید که در مواقعی که احساس خطر میکند، میتواند هر کاری برای نجات خود انجام دهد. جیغ بکشد، فرار کند، دروغ بگوید و … . به او اطمینان دهید در مواقعی این چنین، تحت هر شرایطی از او حمایت میکنید و نباید ترسی از بابت شما داشته باشد. آموزش مهارت قانونشکنی در وضعیتهای بحرانی، به کودک این قدرت را میدهد که آگاهانه و شجاعانه تصمیم بگیرد و خود را نجات دهد.
ریشهی بسیاری از اتفاقات ناگوار برای کودکان سواستفاده از معصومیت و صداقت آنهاست. پس همواره سعی کنید ضمن بالا بردن اطلاعات خود، کودکانی آگاه و قوی تربیت کنید و مهارتهای مهم و حیاتی را به آنان آموزش دهید. در این مسیر میتوانید از مشاور کودک نیز کمک بگیرید.